Bandenwissel

Snel geregeld.

Zijn winterbanden in je leasecontract opgenomen? Dan wissel je twee maal per jaar de bandenset. Hier lees je waar je dat doet en hoe je een afspraak maakt. Als je nog geen winterbanden in je contract hebt, dan kan dat altijd nog worden toegevoegd.

Wanneer wissel je de banden?

van winter- naar zomer

Van februari tot april laat je de winterbanden omwisselen naar de zomerset. Het is altijd erg druk rond deze periode, dus maak op tijd een afspraak! Bij een temperatuur boven de 7°C zijn zomerbanden het meest efficiënt.

Van zomer – naar winter

Van oktober tot december laat je de zomerbanden omwisselen voor de winterset. Het is altijd erg druk rond deze periode, dus maak op tijd een afspraak! Vanaf 7°C en kouder presteren winterbanden aantoonbaar beter dan zomerbanden.

Waar wissel je de bandenset ?

Bij de dealer

Als je met een Volkswagen, Audi, Seat of Skoda rijdt dan kun je voor winterbanden gewoon bij de merkdealer van jouw voorkeur terecht. Maak een afspraak bij de dealer:

Bij euromaster

Als jouw auto niet in de wintermaanden is afgeleverd dan is ie hoogstwaarschijnlijk afgeleverd op zomerbanden en is er nog geen winterbandenset voor je auto aangeschaft. In dat geval kun je een afspraak maken bij Euromaster voor de eerste wissel naar winterbanden. Op de achtergrond regelen wij met Euromaster dat de winterset wordt aangeschaft dus over kosten hoef je niet in te zitten.

maak een afspraak met Euromaster

WINTERBANDEN: DE REGELS IN HET BUITENLAND

In Europa kent alleen Finland een algehele verplichting voor winterbanden. Toch kan in andere wintersportlanden het niet gebruiken van winterbanden wel juridische consequenties hebben. Daarom hebben we de belangrijkste zaken op een rij gezet voor je.

Duitsland

Winterbanden zijn, ook voor buitenlandse bezoekers, verplicht bij winterse omstandigheden.
Als er winterbanden gemonteerd zijn, dan moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Indien deze snelheid lager is dan die van de auto, moet deze maximumsnelheid met een voor de bestuurder zichtbare sticker worden aangegeven. De boete op het rijden met ongeschikte banden is €40,-. In geval van gevaarzetting of hinder is de boete €120,- en 1 strafpunt.

Italië

Italië kent geen algehele verplichting. Op bergwegen kan winteruitrusting (kettingen of winterbanden) verplicht zijn. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Het niet gebruiken van winterbanden bij winterse omstandigheden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen en ook strafrechtelijke gevolgen hebben.

Frankrijk

Uitgangspunt is de algemene bepaling dat banden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Op grond van dit uitgangspunt kan rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid voor ongevallen en strafrechtelijke gevolgen hebben. Voor bergwegen kan winteruitrusting verplicht gesteld worden. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. 

Finland

Winterbanden zijn, ook voor buitenlandse bezoekers, verplicht van 1 december tot 1 maart.

Oostenrijk

In Oostenrijk is geen algemene verplichting voor winterbanden. Voor bergwegen kan wel “Winterausrüstung” (sneeuwkettingen of winterbanden) verplicht gesteld worden. Bij gebruik van winterbanden moeten banden minimaal 4 mm profiel hebben, winterbanden met minder dan 4 mm profiel worden gezien als zomerbanden. Niet gebruik van winterbanden kan van invloed zijn op aansprakelijkheid voor ongevallen en ook leiden tot verkeersboetes.

Zwitserland

In Zwitserland is geen wettelijke regeling, maar winterbanden worden wel aanbevolen. Bij een ongeval kan het niet gebruiken van winterbanden een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en leiden tot strafrechtelijke vervolging. Zweden Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust. Bij een aanrijding kan rijden zonder winteruitrusting leiden tot (mede)aansprakelijkheid.

Noorwegen

Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust. Het rijden zonder winteruitrusting kan (mede)aansprakelijkheid tot gevolg hebben. In Noorwegen kunnen zelfs in de maand juni nog gladde wegen voorkomen.

Tsjechië

Winterbanden zijn, ook voor buitenlandse bezoekers, verplicht van 1 november tot 1 april.

Wist je trouwens dat:

Winterbanden standaard op de lichtmetalen velgen van je auto worden gemonteerd? Wel zo mooi.

Tenzij er een apart set velgen is meegeleast.

Je in de berijder app kan zien of winterbanden in jouw contract zijn opgenomen?

Of bel met de berijderdesk. +31 (0)33 454 95 55

Tussentijds nog een winterbandenregeling toegevoegd kunnen worden aan het contract?

Neem hiervoor wel eerst contact op met je wagenparkbeheerder.

heb je onze handige Berijder app eigenlijk al?